| ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΛΙΝΑ» ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ |
Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας για δημιουργία και ανακατασκευή νέων χώρων πράσινου στην πόλη της Λάρνακας, ο Δήμος ροχώρησε τον Ιανουάριο του 2020 με την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το «Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα» στη Λάρνακα.
Η πρόταση του γραφείου μας για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του πάρκου ήταν ο σχεδιασμός μιας όασης πράσινου, ενός πάρκου ανοικτό για όλους, που αλλάζει την εικόνα του αστικού τοπιού και γίνεται ένα σημείο αναφοράς. Κύρια αρχή σχεδιασμού του Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα είναι η οργάνωση ενός μωσαϊκού χρήσεων, πράσινου και διάδρομων οργανικά συνδεδεμένου με την πόλη, ώστε να απευθύνεται σε όλους και να είναι προσβάσιμο από όλους.
Η κεντρική ιδέα βασίζεται στην δημιουργία τεσσάρων θεματικών αξόνων μέσα στο πάρκο, που θα αφορούν: την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, την καλλιέργεια και την άθληση και που θα λειτουργούν υποστηρικτικά μεταξύ τους αλλά και προς της ήδη υπάρχων λειτουργίες που εκτελούνται περιμετρικά της περιοχής μελέτης.
Στο πάρκο τοποθετείται ένα μικρό αμφιθέατρο, χωρητικότητας 65 ατόμων, όπου να παρέχεται η δυνατότητα οργάνωσης μικρών εκδηλώσεων και υπαίθριων δραστηριοτήτων χωρίς αυτός να είναι ανταγωνιστικός με τους αντίστοιχους ειδικά σχεδιασμένους χώρους του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας. Κατασκευάζονται ντουλάπια με βιβλία πίσω από τον χώρο του αμφιθέατρου για να χρησιμοποιείται και σαν υπαίθριο αναγνωστήριο επισκεπτών του πάρκου. Αναγνωρίζοντας την τάση να δίνεται μέρος του πάρκου προς αξιοποίηση του από τους κάτοικους της γειτονίας, προτείνεται επίσης μικρός λαχανόκηπος και λόφος των βοτάνων διττής σημασίας για καλλιέργεια, εκπαίδευση και ψυχαγωγία.
Στοχεύοντας στη βελτίωση της υγείας των συμμετεχόντων, στην ανάπτυξη ομαδικών αλλά και ατομικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων, θα τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής και δέντρο του μπάσκετ για άθληση των επισκεπτών του πάρκου όλων των ηλικιών. Υπαίθριοι χώροι με γκαζόν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ομαδική γυμναστική όπως γιόγκα, πιλάτες και tai-chi. Επίσης, τα παιδικά παιχνίδια στον παιδότοπο χρησιμοποιούνται ως τρόποι έκφρασης και μάθησης.
Η επιλογή της χλωρίδας έγινε μετά από ειδική μελέτη του χώρου από αρχιτέκτονα τοπιού. Προτείνεται εμπλουτισμός της υφιστάμενης χλωρίδας με χαμηλή και ψηλή φύτευση με βαρύτητα στη χρήση ιθαγενών φυτών, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στο τοπικό περιβάλλον και παρουσιάζουν λιγότερες απαιτήσεις σε νερό και συντήρηση.
Ο σχεδιασμός του πάρκου βασίστηκε πάνω σε αρχές αειφόρας και καλού βιοκλιματικού σχεδιασμού, όπως στις αναλογίες σκληρών και μαλακών επιφανειών και στην εκτεταμένη χρήση πράσινου και επιφανειών, που δεν απορροφούν θερμότητα. Επιπλέον, τα δέντρα κατά μήκος των διάδρομων δημιουργούν ενδιαφέρον μοτίβα σκιάς και φωτός, κάνοντας τους επισκέπτες να αισθάνονται θερμικά ανετά κατά το περπάτημα. Στους χώρους αναψυκτήριου πέργολες πάνω από τις τζαμαρίες διασφαλίζουν την σκίαση τους ζεστούς μήνες στην Λάρνακα.